Beauty & Style, F.A.Q !HUDFÖRYNGRING

Det finns många olika metoder, namn och begrepp för hudföryngring eller huduppstramning. Givetvis är begreppet väldigt individuellt, det vanligaste är att att reducera rynkor eller få en slätare och mindre porer i huden samt mindre slapp hud. Rynkor i huden uppstår med åren på oss människor, det beror på att vår kollagen- och elastinproduktion minskar i takt med vårt åldrande. Kollagenets funktion är att hålla ihop strukturen i huden medan elastinet behåller vår elasticitet. Här går vi igenom några av de vanligaste teknikerna f&puml;r avancerad hudföryningring och för att minska rynkor och slapp hud.

Hudföryngring med Radiofrekvens (RF)

Monopolär

Monopolär radiofrekvens arbetar på ett djup av ca. 10-20 mm ner i huden. Behandlingen verkar stimulerande på fibroblasterna som producerar kollagen och elastin. Resultatet blir mer långvarigt huduppstramning men syns inte lika snabbt som bipolär radiofrekvens.


Bipolär

Biopolär radiofrekvens arbetar närmare hudytan på ett djup av ca. 2-4 mm. Med denna ytliga behandling värms det befintliga kollagenet upp vilket ger en “quick-fix” med direkt huduppsramning och bättre lyster. Behandlingar är perfekta för kunder som söker en snabb hudföryngring för ett speciellt tillfälle.


HÅRBORTTAGNING

Frågorna och svaren nedan berör permanent hårborttagning, framför allt hårborttagning med laser (IPL). En del av informationen syftar direkt till våra produkter, medan annan behandlar ämnet i allmänhet. Vid ytterligare frågor kontakta gärna oss på Beauty&Style så ger vi dig ett svar snarast möjligt.


Vilket hår kan behandlas?

Laser kan orsaka en ödeläggelse av hårsäckarna och man kan därmed uppnå en permanent hårborttagning. Då det är pigmentet i hårstrået som absorberar ljusets energi lämpar sig behandlingen allra bäst för svarta eller bruna hår. Genom kombinationen E-light (IPL och RF) kan vi även komma åt ljusa strån, förutsättningen att de är terminala strån (grova). Ingen effekt väntas på tunna (vellus) strån. Vita, röda eller gråa strån kan ej behandlas.


Finns det personer som inte kan behandlas?

Mörkhyade personer (har pigmentrik hud) skall vara extra försiktiga med hårborttagning. Noggrann och enskild bedömning görs av terapeut före eventuell behandling. Risken för brännskada ökar om man är kraftigt mörkhyad dä hudens pigment absorberar laserljusets energi. Detsamma gäller därför även solbrända personer.


Varför behöver håren rakas?

Orakade hår ”skymmer” IPL-pulsens väg ner genom huden så att antalet träffade hårstrån blir färre och transporterad energimängd till hårrot och hårsäck minskas. Dessutom ökar risken för brännskada då orakade hårstrå kommer i kontakt med huden i samband med behandlingen.


Vad får man tänka på före behandling?

Du får inte sola solarium minst 4 veckor före behandlingen. Solbränd, pigmenterad hud ökar risken för brännskador. Personer som intar Vitamin-A preparat såsom Roacutan eller fotosensibiliserande antibiotika bör likaså avstå från behandlingen. Gravida bör vänta med behandlingen till dess att graviditet och amningsperiod är över.


Hur går en behandling till?

Du kommer att ligga bekvämt på en brits. Du får bära skyddsglasögon under behandlingen för att säkerställa att ljuset inte skadar Dina ögon. Ett tunt lager gel stryks på aktuellt hudområde för att skapa bättre kontakt mellan kristallen och huden. Behandlingen genomförs sedan omsorgsfullt av en terapeut.


Är behandlingen smärtsam?

Det är väldigt individuellt, men genom det nedkylda handtaget blir behandlingen lindrigare.


Vad kan man förvänta sig efter behandlingen?

Direkt efter behandlingen kan huden kännas varm, svullen och lite röd. Detta avtar inom loppet av några timmar, varefter huden blir normal igen. Man kommer att kunna se och känna de brända hårstråna som ramlar av efter några dagar. Drar man ut dessa hår med pincett resulterar det i att hårstrået sitter helt löst. Det visar att hårroten är ödelagd och att man uppnått en permanent hårborttagning.


Vad finns det för biverkningar med behandlingen?

Det kan bli en lokal irritation (rodnad, svullnad och värmeökning) kring varje hårstrå/ hud som resultat av behandlingseffekten. Detta försvinner oftast efter en stund. Man kan återgå till normala aktiviteter omedelbart efter avslutad behandling. Brännskador kan uppstå framförallt vid behandling av kraftigt pigmenterad eller solbränd hud. Brännskadan är ytlig och går lätt att behandla. I sällsynta fall kan det uppstå en övergående och tillfällig ökning (hyperpigmentering) eller minskning (hypopigmentering) av pigmenten inom det behandlade området. Denna pigmentförändring är inte bestående utan huden återfår sin normala färg efter en tid. Inga bestäende biverkningar har rapporterat.


Vad får man tänka på efter behandlingen?

Avstå från att sola minst 4 veckor efter behandlingen då huden i det behandlade området kan ha blivit mer känslig för ljus. Efter ett par veckor kan man vara i solen eller i solariet som man brukar. Man kan använda makeup på det behandlade området.


Hur många behandlingar krävs det?

Vid hårborttagning är det nödvändigt med flera behandlingar innan alla hår är borta då enbart hårstrå i tillväxtfas behandlas. För varje behandling upphör nästan all hårväxt på den behandlade ytan under 1-3 m&aing;nader. Härefter sker en viss återväxt. Man räknar med att antalet hår minskar med ca 15 % för varje behandling. Man får då en successiv utglesning av hårväxten. De flesta behöver fyra till åtta behandlingar, vissa fler.


Varför måste behandlingen upprepas?

Ett hårstrå växer under en viss tid för att sedan vila några månader innan det ramlar av. Hår växer och vilar inte lika länge på olika delar av kroppen. Detta betyder att när man behandlar ett område på kroppen så vet man inte vilka hårstrån som vilar (telogen, catagen fas) eller växer (anagen fas). Det är bara växande hårstrån som laser, det vill säga IPL och E-light, förstör hårroten på. Man måste därför behandla samma områden flera gånger.


Är håret borta för all framtid?

Forskning pekar på att ett växande hårstrå som behandlats med IPL och E-light inte växer tillbaka. Däremot kan håranlag slumra under några år till årtionden.  Hormonella förändringar som t.ex. klimakteriet kan rubba hårväxten. Det är då nya hårstrån som kommer.


Vilka faktorer har betydelse för hårens slutliga utseende?

Ålder, etnisk tillhörighet, mediciner, hormonnivå och kroppsstorlek har betydelse för hårens längd, styvhet och färg. Hur mycket hår du för tillfället har, beror på hur många hår som är i tillväxtfasen och hur l&aul;nge den fasen varar. Hur långt håret blir beror på hur fort det växer och hur lång växtcykeln är.


När ska man inte behandla?

IPL:

  • Tidigare hudtumörer
  • Keloid tendens
  • Tatuerad hud
  • Acnemedicin t.ex. Roacutan
  • Vitiligo
  • Behandla ej nära ögon eller på bröstvårtor  (gäller endast HR)

RF:

  • Metaller i kroppen
  • Pacemaker
  • Hjärtsjukdomar
  • Blödarsjuka
KÄRLREDUCERING

Vissa av dessa frågor och svar syftar direkt till våra produkter, medan vissa behandlar ämnet i allmänhet. Vid ytterligare frågor kontakta gärna oss på Beauty&Style så ger vi dig ett svar snarast möjligt.


Hur går kärlreducering till?

IPL-ljuset absorberar det röda pigmentet i blodkärlet. Det som sker är att värme bildas som gör att blodet koagulerar. Kärlet drar ihop sig.


Kan alla kärl behandlas?

Bäst fungerar kärlreducering i ansiktet. På benen kan man behandla kärl som är tunna, dvs mindre än 0,5mm i diameter. För kärl med större diameter krävs det injektionsbehandling.


Hur lång tid tar en behandling?

Att behandla ett fåtal kärl tar mindre än en minut.


Hur många behandlingar krävs?

2-3 behandlingar med 3-4 veckors intervall brukar räcka, men det är mycket individuellt. Det beror på storlek, utbredning och djup på kärlet.


Vad sker med kärlet efter behandlingen?

Vid kärlreducering kan det uppstå en rodnad runt området som behandlats. Ibland drar kärlet ihop sig på en gång, men i de flesta fall märker man skillnaden efter 2:a behandlingen. Det beror på storleken på kärlet. I enstaka fall kan det uppstå små blåsor, som försvinner inom en vecka.

PIGMENTREDUCERING


REDUCERA PIGMENTFLÄCKAR ELLER ÅLDERSFLÄCKAR

Pigmentfläckar är mycket vanligt och framträder i regel i 30-årsåldern. De vanligaste orsakerna är solexponering, hormonförändringar (t.ex vid graviditet) och hudens naturliga åldrande. Pigmenteringar uppstår när melaninet inte längre sprids jämnt i huden utan klumpar sig och framträder som mörkare fläckar.


Behandling av pigmentfläckar och åldersfläckar

Huden runt pigmentfläcken rengörs och man applicerar en svalkande gelé runt pigmentet. Kristallen på IPL-handtaget har genom gelén full kontakt med huden. När pulsen skjuts upplever man som en liten snärt mot huden. Flera pulser slussas ned i huden tills dess att pigmentet mörknat. IPL-ljuset söker sig till melaninet i huden och ödelägger pigmentet i de celler som har en överdriven melaninmängd. Pigmentet försvinner genom att pigmentet koagulerar. Efter en pigmentreducering ser man hur pigmenteringarna blir mörkare och inom ett par dagar kryper pigmentet upp mot hudytan som små svarta korn som successivt trillar av huden. Inom 5-10 dagar har pigmenteringarna försvunnit och bleknat betydligt.


Behandlingstid

Ett behandlingstillfälle tar mellan 10-15 minuter. Svåra pigment kan behöva behandlas vid flera tillfällen, beroende på storlek och utbredning på pigmenteringen. Vi rekommenderar ca 3 veckors mellanrum mellan varje behandlingstillfälle.